Zázvor

Zázvor  je vytrvalá bylina, která roste v tropickém pásmu, především v Indii, Číně, Japonsku, ale také na Jamajce, v Brazílii a v západní Africe. Zázvor má dužnaté, hlízovité oddenky, které mohou být dlouhé až 10 cm. Tyto oddenky se používají čerstvé, případně se suší a následně melou. Léčivé účinky zázvoru jsou využívány již po celá staletí. 

Zázvor  patří mezi koření, které se získává z oddenků rostliny zázvoru lékařského s růžovo-bílými nebo nažlutými květy. Zázvor mívá žlutou až okrovou barvu, může mít ale i barvu černou. Vyniká výraznou vůní a velmi aromatickou, slabě citrusovou a pikantní štiplavou až ostrou chutí. 

Zázvor je plný vitamínů a minerálů, konkrétně:

  • Vitamin A (důležitý pro oči - pomáhá nám při vidění za šera a správně rozeznávat barvy, pozitivně působí na sliznice, podporuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost kostí, krvetvorbu, kladně ovlivňuje spermie a vajíčka, je potřebný pro správný vývoj plodu.
  • Vitamín C (zvyšuje odolnost organismu a posiluje jeho imunitu)
  • Vitamín E (pomáhá omezovat poškození svalů, které vzniká po namáhavém cvičení, stimuluje růst vlasů a zlepšuje jejich odolnost.
  • Vitamin B1 (pomáhá udržovat zdravé nervy, posiluje srdce, zklidňuje zažívací potíže)
  • Vitamín B2 (pomáhá při hojení ran a při migréně)
  • Sodík (zdravé svalové konstrukce, zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy, je potřebný pro regulaci krve, zpomaluje proces stárnutí a obnovuje mladistvý vzhled pokožky)
  • Hořčík (protizánětlivý účinek, zmírňuje deprese, zmírňuje křeče ve svalech, snižuje krevní tlak)
  • Fosfor (důležitou složka kostí a zubů, podporuje správnou funkci mozku a nervů)
  • Draslík (spolu se sodíkem zajišťuje v našem organismu správné hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, kontrakci svalů a udržování správného srdečního rytmu, je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii)
  • Vápník (důležitý při tvorbě kostí a zubů, nezbytný k přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve, aktivuje některé hormony, kontroluje rovnováhu kyselin a vyvolává spánek)
  • Železo (nezbytné pro všechny tělesné orgány, je také nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám)

Zázvor je hojně využíván v gastronomii, krom toho má úžasné léčivé vlastnosti:

  • skvěle pomáhá s nadýmáním
  • odbourává pálení žáhy
  • stimuluje trávení a podporuje chuť k jídlu
  • Prevence proti rýmě a chřipce
  • Zbavuje nevolností
  • Působí proti migréně
  • Preventivně chrání a podporuje organismus při boji s rakovinou
  • Je protizánětlivý
  • Posiluje imunitu
  • Stimulace krevního oběhu
  • Snižování cholesterolu v krvi
  • Prohřátí těla
  • Relaxační pomocník
  • Afrodiziakum
  • Léči nachlazení, infekce horních dýchacích cest a bolesti v krku
  • Má protizánětlivé a antibakteriální účinky

Zázvor má sice úžasné léčivé schopnosti, ale pozor na předávkování (sušeného zázvoru můžeme zkonzumovat maximálně 1 g za den, čerstvého 4 g). Při předávkování může dojít k průjmu, zvracení, nevolnosti nebo k poruchám srdce. Zázvoru by se měli určitě vyhnout děti mladší dvou let, lidé dlouhodobě nemocní např. diabetici. 

Produkty obsahující zázvor naleznete zde.