Yacon

Yacon je rostlina dorůstající až do výšky 2 metrů, která roste v oblasti jihoamerických And. Jeho nejdůležitější částí jsou podlouhlé bulvy ( od 4 do 20 ks), připomínající brambory. Jsou velmi šťavnaté, křehké a sladké. Díky chuti připomínající jablko s melounem je Yacon označován "zemním jablkem". Obvykle se Yacon konzumuje syrový, čerstvý nebo sušený.

Yacon je zdroj 20ti cenných aminokyselin, vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku, železa a fosforu, karotenu, vitamínu A, B1, B2, C a enzymu. Bulva Yaconu je sladká díky fruktooligosacharidů (FOS), kterých obsahuje až 67%. FOS jsou druhy cukrů, které nejsou naším organizmem vstřebávány a působí jako prebiotika (jsou "pokrmem" prospěšných bakterií v trávicím traktu). Yacon má velmi nízkou kalorickou hodnotu a nezvyšuje hladinu krevního cukru.

Předklinické výzkumy ukazují, že konzumace FOS může napomoci vzrůstu hustoty kostí a chrání před osteoporózou.
Yacon se doporučuje konzumovat při podpoře léčby cukrovky, očistě organismu, ochraně jater, vysokém krevním tlaku, zánětlivých onemocněních močového měchýře, ledvin, jater, kloubů a střev, dále při otylosti, zácpách, nespavostí, trávicích problémech, arterioskleróze, vysoké hladině cholesterolu a triglyceridů, obnově bakteriální flóry po léčbě antibiotiky.

Nejčastěji se Yacon užívá: 1-2 lžíce rostliny Yacon zalít cca 700 ml studené vody, přivést k varu a na mírném ohni 5 minut povařit. Nechat chvíli odstát a odcedit. Pít 3x denně 1 sklenku před jídlem. Možno popíjet i kdykoli během dne.

 

Výrobky obsahující yacon: