Nopal

Nopal je aztéckým názvem pro kaktus opuncii. Jedná se o jedinečnou a velice užitečnou rostlinu, která pochází ze Střední Ameriky, odtud se pak rozšířila téměř po celém světě. Nopal na jaře vytvoří velké žluté květy, po kterých následují středně velké plody bohaté na vitamíny a minerály. Díky svému blahodárnému vlivu na organizmus se řadí mezi tvz. superpotraviny.

Nopál obsahuje železo, vápník, draslík, hořčík, mangankřemík, velké množství pektinů, vysoký obsah vitamínů B a C, až 15% vlákniny a především 17 aminokyselin. 8 těchto aminokyselin je základních a nemohou přirozeně v lidském těle vzniknout. Nopál se vyznačuje velmi nízkou kalorickou hodnotou.

Nopál má blahodárné a zklidňující účinky při žaludečních vředech a žaludečně-střevních potížích. Díky obsahu aminokyselin, vlákniny,  vitaminu C a betakaroténu působí blahodárně na kardiovaskulární systém tím, že omezuje tvorbu zárodků arteriosklerózy, neprůchodnosti tepen, což mírní riziko kardiovaskulárních příhod. Nopál je zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3 a C, minerálů Ca, Mg, Na, K, Fei vlákniny a ty pomáhají játrům a celkově organismu bránit se škodlivým vlivům mnoha volných radikálů. Dále Nopal dokáže vyrovnávat nervový systém, snižuje zvýšené množství cukru v krvi a cholesterol, díky nerozpustné vláknině působí proti zácpě, vysoký obsah vlákniny podporuje pocit nasycení a napomáhá hubnutí tím že pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v trávícím traktu.

Výrobky obsahující Nopal: