Moruše bílá

Morušovník (Morus) je ovocný strom dožívající se i několika stovek let a jsou pěstovány zejména v teplých a úrodných oblastech, ale některé mohou přežít i tuhé zimy v oblastech chladnějších. Strom dosahuje do výšky až dvaceti metrů.

Plodem morušovníku je ovoce nazývané moruše a tvarem velmi podobné ostružině. Plody jsou velmi sladké a citlivé na přepravu, takže je málo pravděpodobné, že koupíte u nás čerstvé moruše. Ty se nejdříve suší na slunci a poté takto zpracované vyvážejí. Sušením se tak zvyšuje obsah cukru i sladká chuť moruší. Ovšem nejsou “jen” chutnou a sladkou pochutinou, ale můžeme je pro jejich výživnou hodnotu zařadit mezi superpotraviny. Mají vysoký obsah vitamínu C, dále obsahují vitamin K a řadu minerálů - železo, vápník, fosfor, nebo draslík, hořčík a také velké množství vláknin a bílkovin.

V tradiční čínské medicíně je plod moruše využíván k léčbě předčasného šedivění vlasů způsobené stresem, úzkostí nebo strachem, k posílení vnitřní energie a proudu krve (doslova tonizuje krev), k léčbě zácpy a věkem podmíněného diabetu. Dále se používá k léčbě kašle, sípání, edémů a k podpoře odvodnění a pročištění močových cest. V lidové medicíně se také používá k léčbě horeček, vysokých teplot, bolestí hlavy, k léčbě suchých nebo červených očí. Díky přirozenému obsahu resveratrolu má moruše antioxidační a antibakteriální účinky. Podporuje také léčbu únavy a slabosti, dále zklidnění mysli a zlepšení spánku. Celkově posiluje imunitu a to díky vysokému množství vitamínu C.  

Výrobky obsahující moruši: