Mochyně peruánská

Mochyně peruánská je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých, rostoucí především v Jižní Amerikce ale pěstuje se i v jiných oblastech. Její jedlé plody se označují jako třešeň Inků a spadají mezi zeleninu. Jsou žluté až oranžové, mají průměr asi 1 až 2 cm a obsahují množství semínek.

Mochyně peruánská obsahuje až 16% bílkovin a je velmi bohatá na minerální látky jako fosfor, vápník, železo i sodík. Dále plody obsahují beta-karoten, vlákninu nebo pektin, který je například účinnou prevencí před výkyvy hladiny cukru v krvi. Mochyně je také zdrojem vitamínů A, C, B1, B3 i vitamín P a díky tomu má protivirové, protizánětlivé, antisklerotické i antioxidační účinky. Díky těmto účinkám, se Mochyně řadí mezi superpotraviny.

Mochyně peruánská díky svým detoxikačním účinkům pomáhá organismu zbavit se škodlivin jako jsou soli či kyseliny a tím také zrychluje metabolismus. Plody se využívají také ke zbavení se přebytečné vody, k léčbě nemocí močového ústrojí, při potížích s ledvinami či jako prevence před vznikem močových kamenů,  k posílení imunitního systému a k urychlení hojení. Příznivý vliv mochyně peruánské byl mimo jiné prokázán i u trávicí soustavy. Mochyně pomáhá zmírňovat stres, zlepšovat paměť a koncentraci. Je také nápomocná při léčbě dny.

Je vhodná k přímé konzumaci, nebo ji lze přidávat i do jogurtu, müsli, kaší, dezertů a dalších pokrmů.

Produkty obsahující mochyni peruánskou: