Mladý ječmen

Mladý ječmen se díky barvě řadí mezi tzv. "zelené potraviny" (jsou to dokonalé potraviny, protože jsou namíchány přímo od boha, přírodou samou, tak jak to nedokáže žádná laboratoř), a díky možným účinkům patří také mezi superpotraviny.

Mladé rostlinky ječmene se sklízí v okamžiku, kdy dosáhnou výšky přibližně 15cm. Sklizená stébla ječmene se suší při nízkých teplotách a následně rozemelou na prášek. Mladý ječmen je vhodný pro vegetariány i vegany. Neobsahuje lepek.

Tato zelená rostlinka obsahuje řadu vitamínů, minerálů, chlorofyl, vlákninu, aminokyseliny, včetně esenciálních, které si tělo neumí samo vyrobit a musí je přijímat v potravě.

Nejvíce obsahuje vitamin B6, díky kterému přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, k normální syntéze cysteinu, která je odpovědná za odbourávání odpadních látek v játrech, tvorbu a vylučování žluči. Vitamín B také přispívá k normální činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému a dále k regulaci hormonální aktivity a snižování únavy a vyčerpání.

Jako další nejvíce obsažený vitamin je vitamín K, který přispívá k normálnímu stavu kostí a srážlivosti krve.

Mladý ječmen je také zdrojem vitamínu C, který přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Důležitý je jeho příspěvek pro ochranu buněk před oxidativním stresem, pro snížení míry únavy a vyčerpání a regeneraci redukované formy vitaminu E. Užívání mladého zeleného ječmene je vhodné při zátěži organismu, jelikož vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Další funkcí vitaminu C je zvyšování vstřebávání železa. Vitamín C stejně jako vitamin B6 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Vhodné je proto zahrnutí mladého zeleného ječmene do dietních plánů. 

Mladý ječmen také příznivě ovlivňuje tvorbu krve, díky obsahu železa a chlorofylu bojuje s chudokrevností. Dále pomáhá organizmus detoxikovat a to díky chlorofylu a enzymů, které mají výrazné detoxikační účinky. Proto mohou tělo chránit před následky stále se zvyšujícího množství škodlivin v potravě, ovzduší a předmětech denní potřeby. Velmi příznivě výhonky ječmene působí zejména na pacienty s melanózou a atopickým ekzémem.

Mladý ječmen:

  • díky obsahu enzymu cytochrom oxidázy pomáhá v boji s nadváhou
  • díky obsahu mimořádně vysokého množství mukopolysacharidů ovlivňuje schopnost imunitních buněk bojovat s rakovinou
  • je velmi účinný při ochraně buněk proti předčasnému stárnutí
  • působí proti zácpě, podporuje přirozené funkce trávicího systému, který si pak sám reguluje vyprazdňování
  • působí protizánětlivě

Mladý ječmen se doporučuje užívat minimálně 2 až 3 měsíce, aby se mohly příznivé účinky mladého ječmene projevit (tato doba je také většinou potřebná k vyčištění organismu od škodlivin).

Produkty obsahující mladý ječmen: