Lucuma

Lucuma je strom dosahující výšky 15 metrů v oblasti peruánských And převážně v nadmořské výšce mezi 1.000 a 2.400 m.n.m. Plod Lucumy má oválný tvar velikosti avokáda, tmavě zelenou slupkou, která se po dozrání mění na hnědozelenou. Dozrálé ovoce má žlutooranžovou dužinu s jedinečnou sladkou chutí.

V Lucumě se skrývá 14 esenciálních stopových prvků. Obsahuje bílkoviny, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, sodík, vápník a beta-karoten. Kromě toho je také vynikajícím zdrojem vitamínů C, B1 a B2.

Lucuma je dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů. Plody Lucumy jsou přirozeně sladké, ale mají nízký glykemický index, takže jsou zdravou volbou pro jednotlivce, kteří chtějí snížit spotřebu cukru. Lucuma díky vysokému obsahu niacinu (vitamín B3) usnadňuje metabolismus proteinů a tvorbu energie. Doporučuje se k léčbě deprese, a k udržení správné činnosti nervového systému. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Díky obsahu železa pomáhá Lucuma ke zvýšení hladiny hemoglobinu v krvi, což je důležité při boji s anemií (díky sladké chuti velmi chutná i dětem). Obsah karotenu může snížit riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnost imunitního systému. Pomáhá zmírnit příznaky únavy a má dobrý vliv na stav pokožky. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění a podráždění. Lucuma také pomáhá v boji proti předčasnému stárnutí.

Produkty obsahující lucumu: