Kakao

Kakaové boby jsou plody Theobroma cacao, malého stále zeleného stromu rostoucího v Peru. Kakaovník může současně kvést a plodit, sběr plodů je tedy možný i více než 9 měsíců v roce. Z jednoho stromu se obvykle za rok sklidí pouze 50 až 60 plodů. Ne nadarmo se mu říká “pokrm bohů”. Kakao je přirozeně bohaté na antioxidanty, kterých obsahuje obrovské množství – více než červené víno, borůvky, Acai bobule, granátová jablka a Goji bobule dohromady. Dále je také bohaté na hořčík a železo a proto jej lze doporučit všem orientovaným na potlačení únavy a vyčerpání.
 
Kakao obsahuje okolo 55 až 60% sacharidů, 20% bílkovin, 10% flavonoidů, 10 až 15% tuku, prodává se ale i odtučněné kakao. V kakau nalezneme také kofein, theobromin, theofylin, mangan, hořčík, železo, zinek, draslík a měď. 
 

Svým složením kakaové boby působí proti rozvoji kardiovaskulárních a zánětlivých onemocnění, v případě konzumace čokolády je ale třeba brát v úvahu opačné působení přidaného cukru. Kakaové boby mohou pomáhat proti rakovině, vysokému tlaku krve, trombóze a inzulínové rezistenci (předstupni cukrovky 2. typu). Kakaové boby obsahují poměrně vysoké množství hořčíku a díky jemu a obsahu dopaminu, serotoninu a aminokyseliny tryptofanu blahodárně působí na nervovou soustavu, zlepšují náladu. Jejich konzumace může snižovat stres a projevy depresí nebo chronického únavového syndromu. V kakaových bobech je přítomno i významné množství manganu, železa, zinku, draslíku a mědi.

Konzumace kakaových bobů může podpořit imunitní systém, léčbu vysokého krevního tlaku, fyzickou i psychickou výkonnost organismu a také zdravý vzhled vlasů a kůže.

Kakaové boby a výrobky z nich můžete zakoupit zde.

Další výrobky obsahující kakaové boby: