Červená řepa

Červená řepa je dvouletá rostlina, která patří do čeledi laskavcovitých. Červená řepa je kořenová zelenina, u níž je ke konzumaci určena její podzemní část.

Díky obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů (sodík, draslík, zinek a hořčík) je skvělou volbou pro zdravou dietu. Obsahuje také betanin, který je obsažen v poměrně slušném množství. Betanin zdárně zabraňuje rozvoji kornatění tepen a také má dobrý vliv na činnost jater. Barvivo obsažené v červené řepě rozšiřuje věnčité tepny a také zpevňuje stěnu vlásečnic. K dalším účinkům se řadí močopudnost, vylučování soli z organismu, povzbuzení činnost žaludku a tvorby žluči. Konzumování řepy napomáhá se snižováním krevního tlaku, upravuje srdeční puls a celkově posiluje lidský nervový systém. Díky obsahu křemíku můžete po červené řepě mít pevné kosti, nehty a vlasy. Červená řepa se hodí i pro těhotné a kojící matky, protože má v sobě celou řadu vitamínů a vzácných živin. Kromě toho ženy využijí kyselinu listovou, jež má blahodárný efekt na zdravý vývoj plodu.

Červená řepa napomáhá detoxikaci těla a zaručuje zlepšení imunitního systému. Onkologové doporučují konzumaci řepy jako prevenci proti vzniku rakovinného bujení. Ostatně červená řepa se doporučuje i během chemoterapií jako významná potravina pro zlepšení stavu oslabeného těla. Bulva červené řepy je totiž díky rostlinným pigmentům a betaninu výborným přírodním cytostatikem a pomáhá s bojem proti rakovině a některými druhy leukémií. Složky obsažené v červené řepě asistují s opravou poškozených buněk lidského těla. Obsažený křemík pomáhá s posílením vazivové tkáně a kůže, stěn cév a kostí. Díky tomu se dokáže mozek zbavit i jedovatých kovů. Obsah draslíku je pak dobrý proto, že odvádí vodu a kyselé látky z těla pryč, zatímco vlákniny regulují činnost střev a opět je zbavují jedovatých látek a tuků. Červená řepa dokáže aktivovat tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Konzumace řepy může mít také vliv na pozitivní náladu.

Během podzimu je dobré si dopřát týdenní či měsíční kúru pro posílení imunity, krásnější pleť a zdravější tělo.  Každý den snězte malou červenou řepu nebo vypijte šťávu z ní. Vláknina v ní obsažená podporuje správné zažívání a je jednoduchým způsobem očisty střev i zlepšení celého zažívacího traktu. Najdete v ní také kyselinu listovou, která je nezbytná pro nastávající maminky. Při řepném detoxu se nelekněte červeného zabarvení moči, je způsobené barvivem řepy.

Červená řepa v sobě totiž má přibližně sedm až osm procent přírodního cukru. Z toho důvodu si na červenou řepu a její konzumaci musí dávat pozor lidé nemocní cukrovkou. Kromě diabetiků by se měli od červené řepy držet dále taktéž lidé trpící močovými kameny, jelikož řepa obsahuje kyselinu šťavelovou, jež dráždí močové cesty.

Výrobky obsahující červenou řepu: