Alfalfa

Alfalfa je  vytrvalá bylina je známá také jako tolice vojtěška nebo jednoduše vojtěška. Název alfalfa vychází z arabštiny a znamená „otec všeho jídla“.  Bylina je fialově až modrofialově kvetoucí rostlina spadající do čeledi bobovité. Původně se vyskytovala v oblasti sahající od Malé Asie do střední Asie, následně se rozšířila přes Řecko do Evropy.

Tato rostlina je velmi výživná pro svůj obsah velkého množství energie a bílkovin. Pro své složení může vojtěška posloužit jako přirozený zdroj vápníku. Dále je bohatá na železo, sodík, hořčík, fosfor, sodík, draslík a křemík, z vitamínů obsahuje na prvním místě vitamín D, dále vitamín A, B6, C, E i K. Nalezneme v ní i všech 8 pro člověka esenciálních aminokyselin. Neobsahuje lepek a je vhodná pro vegany a vegetariány.

Pro léčebné účely se používají květy, mladé listy nebo naklíčené semeno. Přispívá k celkové vitalizaci organizmu, zejména při psychickém a fyzickém vyčerpání. Dále pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci močových cest. Podporuje metabolismus sacharidů (hladiny cukru v krvi), podporuje kvalitu vlasů a nehtů, přináší komfort během menopauzy a při nepravidelné menstruaci a přispívá k sexuálnímu zdraví. Také pomáhá v boji s artritidou a dokonce i s alergickou a sennou rýmou.

V léčitelství je také často využívána jako prostředek k alkalizaci a celkové detoxikaci organismu.

 
 Výrobky obsahující Alfalfu: